1. kolo JOL Nevcehle 3.6.2012

07.06.2012 23:51

     Tak jsme se konečně dočkali, Open liga vypukla! Začalo to tuhle neděli ve slavné Nevcehli. Sice nám to zatím neběhá úplně podle našich představ, ale trénujeme tak často, jak jen to jde a věříme, že se začne dařit. Do areálu U Komára jsme tedy přijeli s tím, že se to konečně pokusíme zlomit a urveme co nejvíc bodů. Bylo nám jasné, že to nebude moc lehké, dráha pro nás byla naprosto neznámá a při pohledu na startovku, kde byly napsány týmy jako Lavičky, Plumlov, Nevcehle, Sedlatice nebo Stará Říše, bylo evidentní, že padne i pár těch 16tek. Takže vybojovat body nebude tak lehké jako v pátek v Květinově. Navíc počasí bylo velmi nestálé, chvíli pršelo, chvíli svítilo, takže nic extra.

      Družstev mužů startovalo 33, což je poměrně hodně, takže tu shrnu jen bodované příčky. Celou soutěž ovládli modří ďáblové ze Staré Říše s Milkou na pravém proudu. Ukázali všem, jak by to asi mělo vypadat a vystřihli opravdu špičkový útok, časomíra ukázala hodnotu 16,46 s (LP 16,33 s). Tímto časem zlomili rovnou dva rekordy, o setinu vylepšili traťový rekord a pokořili i rekord celé Open ligy, takže Staroříšáci zahájili JOLku opravdu ve velkém stylu. Na druhém místě skončili další šílenci, a sice borci z Plumlova. Divákům předvedli další perfektní útok, který dokončili v čase 16,84 s (PP 16,36 s). Třetí příčku obsadil úřadující mistr Extraligy ČR v PÚ Lavičky. Možná se mi to jen zdá, ale řekl bych, že Lavičky zatím nejsou v úplně optimální formě, ale je teprve začátek sezóny, však oni se do toho určitě dostanou. Nicméně vystřihli pěkný útok, výsledný čas 17,49 s. Na čtvrtém místě skončil Předín s časem 17,61 s. Řekl bych, že na to, že mají borci pár změn v sestavě, tak jim to šlape na jedničku a zatím bych je favorizoval na nejvyšší příčky v lize, ať jim to vydrží. Asi největším překvapením byly Kněžice na pátém místě. Chlapi práskli do koní a časomíra ukázala 17,80 s. Kluci na sobě hodně zamakali, což dokázali nejen dnes, ale dokazují to i na Třebíčské lize, kde se jim také hodně daří. Jen tak dál. Na šestém místě se umístil Žďár s časem 17,93 s, další kvalitní útok. Sedmé místo obsadila Želetava. Klukům se stala menší nepříjemnost, při prvním útoku jim nesepnula časomíra a proto museli běžet znovu. Borce to ale nerozhodilo a předvedli kvalitní výkon, škoda jen většího prostřiku na levém terči. Výsledný čas 18,00 s. Osm bodů za 8. místo braly Sedlatice. Klukům se bohužel pořád nedaří tak, jak jsme byli zvyklí z loňské sezóny. Výsledný čas 18,10 s, ovšem vpravo pěkných 17,33 s. Sedm bodů za 9. místo jsme urvali my. Pořád to není ono. Základnu jsme šli trochu na jistotu, protože zrovna začalo pršet, jenže Veksl s Džuzepem dali brutální vodu, tuším že druhou nejrychlejší a přesto, že jsem Zrůdu šetřil jako obvykle, proudaře to trochu vykrátilo. Nakonec 18,22 s (PP 18,05 s). Sice nic moc extra, ale musíme být skromní, je to teprve první závod ligy. Na desátém místě skončil po prostřiku na levém proudu Urbanov s časem 18,57 s. Jedenácté místo vybojovali kamarádi z Krasonic s časem 18,62 s. Dalším velkým překvapením byli domácí borci na dvanáctém místě. Kluci měli opět problém na koši, nakonec tedy 18,71 s. Na třináctém místě s časem 18,82 s skončily tentokrát dva týmy, Sedlejov a Radotice. Poslední bodovaná příčka patřila hnusákům z Dolních Němčic. Hruška s hruškou trochu procákal na pravém proudu, nakonec čas 18,91 s.

      Po odběhnutí všech mužů byla dráha zkrácena pro ženy. I v této kategorii se událo pár překvapení, třeba hned na prvním místě výsledného pořadí. Obsadily ho holky z Trnavy, které si říkají „Bástr“. Holky se s tím moc nepáraly a vystřihly pěkný útok s časem 18,83 s. Na svůj věk docela mazácké. Na druhém místě se umístily borky z Radonína s časem 18,86 s. Radonínské holky také musely běžet dvakrát, jelikož nefungovala časomíra, ale jsou natolik zkušené, že jim to nečinilo žádný problém. Bronz brala opět Trnava, nyní ta s červenými dresy, čas 18,90 s. Brambory si odvezly obhájkyně titulu z Rozseče s časem 19,07 s. Páté trochu překvapivě skončilo domácí Áčko žen, čas 19,08 s. Šesté místo obsadily holky ze Šašovic, které pro tento závod zvolily trochu netradiční, leč líbivý image. Dosáhly času 19,25 s. Na sedmém místě holky z Předína s časem 19,68 s. Osmé místo obsadily kočky z Jindřichovic. Holky měly smůlu, útok byl rozběhnutý perfektně, ale bohužel na koši se nezadařilo. Výsledný čas 19,88 s. Na devátém místě skončily naše holky. Předvedly pěkný útok, ale k jejich smůle to s Pájou na levém proudu trochu zametlo. Nakonec 20,08 s, vpravo ovšem velmi pěkných 18,31 s. Je vidět, že to v holkách je, teď už to jen umět prodat.

      Po odběhnutí všech žen byla dráha opět prodloužena na finále chlapů. To ovládli borci z Plumlova s časem 16,73 s, je evidentní, že kluci na Extralize míří na nejvyšší příčky. Druhá skončila Stará Říše s časem 17,42 s, škoda, že jim mašina trochu řízla vodu, jinak by to pravděpodobně byla další šestnáctka, ale zlomit další rekord, to už by bylo moc :-D Třetí místo obsadily Lavičky s časem 17,46 s. Čtvrté vylosované Radotice s časem 18,98 s. Páté Kněžice s časem 23,92 s. A šestý Předín bohužel N, to jim určitě košař nedaroval, když ho před finále vymáchali v rybníce :-D

      Pořadatelé zvládli vše s přehledem. Mile nás překvapil široký sortiment nabízeného občerstvení. Dráha sice U Komára není zrovna z těch nejlepších, ale pořadatelé prozradili, že hned teď začne rekonstrukce místní dráhy, takže příští rok to budou letecké závody. Soutěž se sice trochu protáhla, ale to je pochopitelné, jelikož přijelo soutěžit 46 družstev, což není zrovna málo.

      My jsme nakonec byli spokojeni, přece jen 7 bodů hned v prvním kole ligy není až tak špatný výsledek a za čas 18,22 s bychom ještě nedávno skákali radostí. Příští kolo bude pro nás o to náročnější, protože se ujmeme pořadatelství, ale už se na to těšíme, snad se u nás bude všem líbit. Všechny srdečně zveme, přijeďte si zazávodit nebo se jen pobavit :-)

Čas mužů: 18,22 s (PP 18,05 s)

Čas žen: 20,08 s (PP 18,31 s)

Autor: Aleš Daňhel